piątek, 21 sierpnia 2009

Stek w zielonym pieprzu ze szparagami w sosie serowo-szparagowym


MÓJ PRZEPIS:
Zamarynuj wołowinę na stek w zielonym marynowanym pieprzu, oliwie z oliwek, sosie sojowym.
Możesz opcjonalnie użyć polędwiczki wieprzowe.
Ugotuj zielone szparagi (pęczek) z odrobina soli i cukru - ale najpierw wrzuć tyko dolną część
1/2 szparagi, po 10 minutach dorzuć drugą część pęczka - z czubkiem.
Wystarczy kilka minut jeszcze podgotować.
Odcedź szparagi delikatnie, ale wodę zostaw, i dolne części zmiksuj w blenderze, razem z serkiem topionym, odrobiną pieprzu i soli do smaku i wodą z gotowania szparag (ok pół szklanki).
Stek (marynowany ok 1 dnia) zgrilluj lub usmaż ok 8 - 12 minut w zależności czy lubisz wysmażony czy krwisty.

Wszystkie zamieszczone tu zdjęcia są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich jakiekolwiek komercyjne wykorzystanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz